Έτσι τιτλοφορεί το "editorial" η κα Αλεξία Κονάχου, διευθύντρια έκδοσης του ένθετου «Tech Bang»της "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ" 25/9 (σε συνεργασία με τον αγγλικό "Economist").
Παραθέτω το κύριο τμήμα του.
Η μαύρη τρύπα της άγνοιας και του σκοταδισμού.
«Πραγματοποιείται ένα από τα σημαντικότερα πειράματα στην ιστορία τους ανθρώπου και «εμείς» που έχουμε αναλάβει να μεσολαβήσουμε για να το κάνουμε «λιανά» στον κόσμο το βαφτίζουμε "πείραμα του θεού", αποδίδοντας θεϊκές διαστάσεις σε ένα εγχείρημα που έχει ήδη εξάψει τη φαντασία των απανταχού «υποψιασμένων».
Το πείραμα όμως δεν είναι του θεού, το πείραμα είναι των ανθρώπων ή, καλλίτερα, κάποιων συγκεκριμένων ανθρώπων και γίνεται πράξη χάρη στην επιστημονική γνώση και τεχνολογία. Αντιληπτό είναι βεβαίως το λογοπαίγνιο του τίτλου, με το στοίχημα της επαλήθευσης της θεωρίας του Peter Higgs, όταν όμως απευθύνεσαι σε ένα κοινό που χρόνια τώρα αποπροσανατολίζουν ΜΜΕ και εκκλησία, φροντίζεις πρώτα να εξηγείς και μετά να παραθέτεις την επιχειρηματολογία όλων αυτών που κρίνεις ότι πρέπει, σώνει και καλά, να ακουστούν.
Χρησιμοποιήθηκαν πολλά επιχειρήματα εναντίον του εγχειρήματος. Συνομωσιολογικά, φονταμενταλιστικά, εθνικιστικά, θρησκόληπτα, «ιδεολογικά» κοκ... Επιστρατεύτηκαν μαύρες τρύπες, ακόμη και παιδιά του τρίτου κόσμου, διότι...«πώς είναι δυνατόν να ξοδεύονται τόσα χρήματα στην επιστημονική έρευνα, όταν η Αφρική λιμοκτονεί».
Ποιός λογικός άνθρωπος θα μπορούσε, έστω και για μιά στιγμή, να αμφισβητήσει την προσφορά της επιστημονικής έρευνας στη ζωή του ανθρώπου; Τί συμφέρον έχει κάποιος, όταν αφήνει σαφώς να εννοηθεί, ότι τα παιδιά πεινάνε επειδή τα πειράματα κοστίζουν; Τί έχει να κερδίσει αυτός που θέλει να πείσει τον πολύ κόσμο ότι κινδυνεύει από μιά μαύρη τρύπα; Ελπίζω πολλά, διότι μόνον έτσι θα μπορούσε να μετρηθεί το μέγεθος της βλακείας των συγκεκριμένων "κλισέ".
Δεν είναι κακό να μην γνωρίζεις. Κακό και επικίνδυνο είναι να καταδικάζεις αυτό που δεν γνωρίζεις και να εμμένεις στην άγνοια.
.....................»
Σ.τ.Σ.
1. Το τεύχος είναι από τα πληρέστερα που έχω διαβάσει. 114 σελίδες, πολύπλευρο, χορταστικό...
Διανέμεται δωρεάν με την "Κ." αλλά μπορείτε να βρείτε όλη την ύλη του στη διεύθυνση ενThesis
Καλό διάβασμα.
2. Ο "θεός" στο κείμενο είναι γραμμένος με κεφαλαίο "Θ". Εγώ όμως δεν τα μπορώ αυτά. Το άλλαξα, συγχωρείστε με.
3. Επίσης, πληκτρολογώντας το κείμενο, ακολούθησα την δικιά μου στίξη και τονισμό, γιατί, κατά τη γώμη μου, είναι πιό ευανάγνωστο έτσι.
Γλάδστωνος και Πατησίων γωνία.
-
του Μιχάλη Κουντούρη (Εφ.Συν)
Όσο παρακολουθούσα το βίντεο με κομμένη την ανάσα, δεν ήξερα το όνομά του,
τον σεξουαλικό του προσανατολισμό ή την καλλιτεχ...
Πριν από 6 χρόνια