30/9/08

«Η μαύρη τρύπα της άγνοιας και του σκοταδισμού»

Έτσι τιτλοφορεί το "editorial" η κα Αλεξία Κονάχου, διευθύντρια έκδοσης του ένθετου «Tech Bang»της "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ" 25/9 (σε συνεργασία με τον αγγλικό "Economist").
Παραθέτω το κύριο τμήμα του.


Η μαύρη τρύπα της άγνοιας και του σκοταδισμού.
«Πραγματοποιείται ένα από τα σημαντικότερα πειράματα στην ιστορία τους ανθρώπου και «εμείς» που έχουμε αναλάβει να μεσολαβήσουμε για να το κάνουμε «λιανά» στον κόσμο το βαφτίζουμε "πείραμα του θεού", αποδίδοντας θεϊκές διαστάσεις σε ένα εγχείρημα που έχει ήδη εξάψει τη φαντασία των απανταχού «υποψιασμένων».
Το πείραμα όμως δεν είναι του θεού, το πείραμα είναι των ανθρώπων ή, καλλίτερα, κάποιων συγκεκριμένων ανθρώπων και γίνεται πράξη χάρη στην επιστημονική γνώση και τεχνολογία. Αντιληπτό είναι βεβαίως το λογοπαίγνιο του τίτλου, με το στοίχημα της επαλήθευσης της θεωρίας του Peter Higgs, όταν όμως απευθύνεσαι σε ένα κοινό που χρόνια τώρα αποπροσανατολίζουν ΜΜΕ και εκκλησία, φροντίζεις πρώτα να εξηγείς και μετά να παραθέτεις την επιχειρηματολογία όλων αυτών που κρίνεις ότι πρέπει, σώνει και καλά, να ακουστούν.
Χρησιμοποιήθηκαν πολλά επιχειρήματα εναντίον του εγχειρήματος. Συνομωσιολογικά, φονταμενταλιστικά, εθνικιστικά, θρησκόληπτα, «ιδεολογικά» κοκ... Επιστρατεύτηκαν μαύρες τρύπες, ακόμη και παιδιά του τρίτου κόσμου, διότι...«πώς είναι δυνατόν να ξοδεύονται τόσα χρήματα στην επιστημονική έρευνα, όταν η Αφρική λιμοκτονεί».
Ποιός λογικός άνθρωπος θα μπορούσε, έστω και για μιά στιγμή, να αμφισβητήσει την προσφορά της επιστημονικής έρευνας στη ζωή του ανθρώπου; Τί συμφέρον έχει κάποιος, όταν αφήνει σαφώς να εννοηθεί, ότι τα παιδιά πεινάνε επειδή τα πειράματα κοστίζουν; Τί έχει να κερδίσει αυτός που θέλει να πείσει τον πολύ κόσμο ότι κινδυνεύει από μιά μαύρη τρύπα; Ελπίζω πολλά, διότι μόνον έτσι θα μπορούσε να μετρηθεί το μέγεθος της βλακείας των συγκεκριμένων "κλισέ".
Δεν είναι κακό να μην γνωρίζεις. Κακό και επικίνδυνο είναι να καταδικάζεις αυτό που δεν γνωρίζεις και να εμμένεις στην άγνοια.
.....................»
Σ.τ.Σ.
1. Το τεύχος είναι από τα πληρέστερα που έχω διαβάσει. 114 σελίδες, πολύπλευρο, χορταστικό...
Διανέμεται δωρεάν με την "Κ." αλλά μπορείτε να βρείτε όλη την ύλη του στη διεύθυνση ενThesis
Καλό διάβασμα.
2. Ο "θεός" στο κείμενο είναι γραμμένος με κεφαλαίο "Θ". Εγώ όμως δεν τα μπορώ αυτά. Το άλλαξα, συγχωρείστε με.
3. Επίσης, πληκτρολογώντας το κείμενο, ακολούθησα την δικιά μου στίξη και τονισμό, γιατί, κατά τη γώμη μου, είναι πιό ευανάγνωστο έτσι.

5 σχόλια:

sergios είπε...

Οι ιστορικές αλλαγές δε γίνονται ποτέ ακαριαία, ο αρχαίος κόσμος έσερνε μαζί του κάτι από την νεολιθική εποχή, η ρωμαϊκή εποχή κάτι από το αρχαίο κόσμο, ο μεσαίωνας κάτι από τη ρωμαϊκή εποχή κι εμείς μια ολίγη από μεσαίωνα. Η άγνοια αντιμετωπίζεται, η βλακεία με τίποτα!

Άραγε αυτοί που επιχειρηματολογούν "υπέρ" του τρίτου κόσμου έχουν την ίδια άποψη και για άλλες δραστηριότητες όπως πχ οι ολυμπιακοί αγώνες και οι ταινίες του Χόλυγουντ; Ο τρίτος κόσμος δε σώνεται με περικοπές στα έξοδα και περισσότερη ελεημοσύνη. Σώζεται με ριζική ανατροπή του συστήματος που διαιωνίζει την εκμετάλλευσή του από τη δύση αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...

Την καλησπέρα μου!

Λωτοφάγος είπε...

@ Δεν έχω κάτι να προσθέσω. Με κάλυψαν ο οικοδεσπότης και ο άνωθεν σχολιαστής.
Όλα τα υπόλοιπα είναι υποκρισία και θυμίζει λίγο την προτροπή της μάνας μου όταν ήμουν παιδί: "Γιατί δεν τρως το φαΐ σου; Ξέρεις ότι άλλα παιδάκια πεθαίνουν από πείνα;"
Σωστά έκανες τις διορθώσεις.

stardust30 είπε...

Οι χώρες του τρίτου κόσμου πεινάνε επειδή κάποιοι "λευκοί" πρέπει να πλουτίζουν εις βάρος τους.
Καλά έκανες και άλλαξες το Θ με θ ;)
Νομίζω πως το κοινό είναι λίγο αμόρφωτο αλλά εντάξει στη ευρώπη είμαστε σε καλύτερο επίπεδο από ότι π.χ. στην Ινδία όπου αυτοκτόνησε κάποια φοβούμενη τον ερχομό της συντέλειας του κόσμου λόγω του πειράματος..
Είμαι υπέρ των πειραμάτων που έχουν ειρηνικούς σκοπούς (ενώ είμαι τελείως εναντίον των πειραμάτων για στρατιωτική τεχνολογία).

stardust30 είπε...

Βρε συ θα σε μαλώσω.. Έχεις βάλει βλέπω link για τη σελίδα μου- γιατί δεν με ενημέρωσες να βάλω και γω μια για το δικό σου μπλογκ; (την διόρθωσα την αδικία)
Συνοδοιπόρε; ;)

o ...μάλλoν άνθρωπoς είπε...

Αγαπητοί φίλοι {έστω και...μπλογκοφίλοι}

ζητώ συγγνώμην για την τόσο καθυστερημένη απάντηση στα εύστοχα σχόλιά σας.

Ενώ τα είχα διαβάσει αμέσως, δεν απάντησα αμέσως και μετά ξεχάστηκα...
Μεσολάβησαν και τόσα από τότε...

Ευχαριστώ πολύ, έστω καθυστερημένα.